Как да изградим самочувствие

Индивидуалните спортове оказват силен натиск върху психиката. Играчът е отговорен за всички свои действия и той трябва да поеме отговорност за последствията от всеки ход. Ако успее, за него е цялата слава, но от друга страна, ако не успее, трябва да е готов да се изправи пред критиката и отрицателните мисли. Тенисистите постоянно работят по различни умения, за да подобрят собственото си представяне, да се възползват от слабостите на опонентите си и да спечелят повече мачове. За да побеждаваш, трябва да обърнеш внимание на една способност извън корта: самочувствие.

Съвременният свят на спорта е наистина взискателен. Единствено комплексният подход гарантира пътя към победата. Играчите трябва да обърнат внимание на все повече и повече детайли от различни области, за да се уверят, че се подобряват както физически, така и психически. Времената, в които добрият сервис и приличната работа с крака са били достатъчни, за да победиш повечето от съперниците, отдавна са отминали. Днес играчът трябва да работи по техниката, тактиката, физиката и психиката. Необходими са разнообразни способности, за да можете да се представите добре, особено в случай на наистина стресираща ситуация, която се случва по време на турнир. Едно от уменията, които не винаги са включени в плана за обучение, е самочувствието.

Много играчи играят страхотно по време на тренировките. Те се движат добре, вземат правилни решения и изпълняват плавни удари. За съжаление, когато стъпят на игрището по време на състезание, те изглеждат като напълно различен човек. Бавно движение, насечени удари, както и много рамки са признаци на комбинация от високо ниво на стрес и ниско ниво на самочувствие. Вярата в собствените възможности гарантира добро представяне и е умение като всяко друго. Всеки играч може да бъде уверен, но той трябва да положи съзнателни усилия, за да подобри менталната си устойчивост на и извън корта.

Играчите не се раждат уверени. Те получават това умение от различни преживявания. Това е първата стъпка. Играчите трябва да разберат, че самочувствието им е под техен контрол и ако те работят върху тази способност, рано или късно няма да имат проблеми да прехвърлят умението за самоконтрол за практикуване на състезателна площадка. Най-голямото предимство на умствените умения над техническата област е фактът, че умствените умения могат да се тренират по 24 часа на ден. Не е нужно да сте на корта или в офиса на квалифициран психолог, за да се оправите. Всичко, от което се нуждаете, е време и мотивация.

Как да изградим самочувствие

1. Успехи

Най-мощният начин за изграждане на самочувствие е успехът. Когато играчът спечели важен турнир, той е наясно с доброто си представяне и неговата увереност върви нагоре. Разбира се, този метод не е напълно контролиран от играча, защото той не може да контролира резултата, но е за предпочитане да избирате турнир на по-ниско ниво, докато работите за изграждане на стабилна самоувереност. Правилното планиране и избор на турнири могат да бъдат полезни както за подобряване на тактически и физически умения, така и за умствената страна (самочувствието се издига с всяка победа).

2. Зона на комфорт

Човешките същества обичат комфорта. Стресът е навсякъде, така че ако имат възможност да го избегнат, много атлети предпочитат да останат на мястото, където се чувстват добре. И в спорта, и в живота всеки ден се сблъскваме със ситуации, които не са удобни. Често трябва да вземаме решения: да излезем от зоната на комфорта и да опитаме нещо различно или да избегнем стреса и да не правим нищо. Първият вариант е много по-добър, ако искаме да сме уверени. Като излезете от зоната за комфорт, играчът научава как да действа дори когато има натиск и съмнения. Няма нищо лошо играчът да е под стрес. Няма нищо лошо човек да се провали, но също е вярно, че можем да направим повече, отколкото си мислим.

3. ПозитиВИЗЪМ

Почти 80% от цялото време на игра е пасивно време, което тенисистът използва, за да мисли и говори със себе си. За съжаление по-голямата част от този разговор се фокусира върху негативните аспекти на представянето. Те са наясно с пропуснатия форхенд или липсата на контрол при грешката от бекхенд. Анализът на отминалата точка е от решаващо значение, но мисленето и разговорите само за грешки и слабости никога няма да създадат самочувствие. Играчите трябва да започнат да виждат неща, които вършат добре. Добро начало е да запишете 5 положителни аспекта на последната тренировка – така освен че създавате усещане за добре свършена работа, повишавате и самочуствието му/ѝ.

4. МНЕНИЕТО НА ДРУГИТЕ

Първата причина, поради която играчите се чувстват много стресирани, не са уверени и не постигат добри резултати, когато това наистина е от значение е фактът, че те се интересуват прекалено много от мнението на другите. Те мислят какво ще кажат приятелите им или как ще реагират мама/татко след мача и това не им позволява да се съсредоточат изцяло върху задачата. Играчите трябва да научат, че не е нужно да се харесват на околните.

Когато играчите са уверени, няма ограничения за тях. Това, което виждат, е целта и те ще направят всичко, за да я постигнат.